Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések:

- Milyen téglából készülnek a szeletek?

A szeletek épületbontásból származó, régi, kézzel vetett, kisméretű 100-150 éves bontott téglából készülnek.

Milyen színű, és méretű téglából készülnek a  szeletek?

25x12x7 cm méretű, piros árnyalatú téglákból.

Hány szelet szükséges négyzetméterenként?

Mint általánosan az építőiparban, a négyzetméterenkénti darab szükségletet a szokásos kb. 1 cm-es fugázással számoljuk, így maximum 52 szelet/m2 szükséges.Látom a képeken, hogy sok téglaszelet repedéses, sérült, hiányos, görbe, lekerekedett a sarka, a külső szeletek malter maradványosak... Nem teszi ez túl csúnyává a szeletelt tégla felületet?

Véleményünk szerint pont ezek a „hibák” teszik eredetivé, és rusztikussá a felületet. Kérjük, tekintse meg referencia fotóinkat!
Miért maltermaradványosak a külső szeletek?

A külső szeletek kissé maltermaradványosak, hogy mindenki a saját ízlése szerint alakíthassa ki a végleges felületet. Minél több maltermaradványt hagy a felületen, annál rusztikusabb hatást érhet el.


Nem túl törékenyek a téglaszeletek? Szállítás során nem fognak összetörni?

Szállítás, rakodás során némelyik szelet valóban eltörhet, de ezeket a darabokat fel lehet használni a falszéleknél, sarkoknál szükséges vágásokhoz. Az külső szeleteket tökéletesen össze is lehet illeszteni. Ekkor egy vékony repedés marad a törés helyén, ami még eredetibbé teszi a felületet.


Hogyan lehet a szeletelt téglát a felületre ragasztani?

Flexibilis csemperagasztó használatát javaslom, de a gyártói utasításokat figyelembe véve egyéb modern építőipari ragasztókkal is lehetséges.


Hogyan lehet méretre vágni a szeleteket?

Kézi sarokköszörűre szerelt téglavágó koronggal, gyémánttárcsával a legcélszerűbb. A belső szeleteket kőroppantóval is lehetséges. Igényes sarokkezdetekhez ajánlom minden második sort rövid szelettel kezdeni. Pozitív sarkoknál külső szeletek esetén sarokelem használatát ajánlom.


Milyen anyagot javasol fugázáshoz?

Belső téglaszeleteinkhez bármelyik az építőiparban használatos és az egyéni ízlés szerinti fugázó anyag megfelelő (csempefugázók, kőfugázók, egyedi keverékek, pl.: 50-50% csemperagasztó+simítóvakolat stb.), a külső rusztikus hatású burkolótégláimhoz a hitelesség érdekében, inkább a hagyományos, homokkal készült kézi keverésű malter alkalmazását ajánlom, de lehet ez falazóhabarcs, klinkerhabarcs-dísztégla fugázóanyag is.

 
Hogyan tisztíthatók a szeletek?

A vágáskor keletkező téglaport a szeletek sík oldaláról nedves ronggyal, és kefével lehet eltávolítani. A külső szeletek laza maltermaradványait egyszerű drótkefézéssel könnyen el lehet távolítani, de ha tökéletesen tiszta felületet szeretne, akkor sósavas-kefés mosást, vagy a homokszórást ajánlom.


Kell-e impregnálni a kész téglafelületet?

    Épületen belüli falfelületekhez történő felhasználás esetén nem feltétlenül szükséges. Járófelületek esetén a jó takaríthatóság, és hosszú élettartam érdekében beltérben is ajánlott. Kültéri felhasználás esetén a fagyállóság miatt mindenképpen szükséges!


Milyen impregnáló szert alkalmazzak, hogyan kell felhordani a felületre?

     Használjon tégla, vagy homokkő impregnálót. Az impregnálószerek ecsettel, vagy permetezéssel könnyel felhordhatók. Mindig a gyártói utasításnak megfelelően alkalmazzuk őket!
    
Hány kilogramm egy négyzetméter szeletelt tégla?

      Belső téglaszelet max. 22 kg/m2
      Külső téglaszelet max. 35 kg/m2.


Milyen csomagolásban vannak a szeletek?

     Az árut kiszállítás esetén raklapozva értékesítjük. Normál, vagy keretes raklapon. A raklapra betétdíjat számolunk fel.


Milyenek a szállítási lehetőségek?

Ha személyesen vásárol telephelyünkön, kisebb mennyiségeket személyautó csomagtartójában, vagy utánfutón Ön is elszállíthatja.
Amennyiben házhoz szállításra van szükség, akkor segítünk a fuvar szervezésében.

További információkért keressen minket: Elérhetőségeinken ==>