2012. május 5., szombat

Fi József emléktúra

     Régen, bár nem volt teljesen általános, a téglakészítő mesterek igyekeztek téglájukat egyedivé tenni.
      Környékünkön a Vasi-Hegyhát egy térségében a mai napig fogalomként él egy "Fi" megjelölésű kisméretű (kb. 25 x 12,5 x 6,5cm) tégla, Fi József téglája:



 Érdekes módon nem kell emberöltőnyi léptékű években keresnünk a mestert!
   A honlap oldalsávjának alsó felében megtalálhatják a mesterrel 1981-ben készített riportot. Érdekes és elgondolkodtató, hogy a gépesítés megjelenése előtt mennyi munkaerő befektetésével készült egy ilyen tégla. Bár Fi József a környéken (Csipkerek -Vas Megye)  csak a nagyon kemény, jó minőségű, kisméretű tégláiról volt híres, téglaégető "telephelyének" meglátogatásakor több a szabványos mérettől eltérő, vagy ritkaság számba menő téglát is találtunk.

Fi-s kisméretű tégla (25x12,5x6,5cm), hosszított kisméretű tégla (43,5x12,5x6,5cm), nagyméretű párkánytégla (43,5X15X6,5 cm).
    Sajnos mostanra a régi kis telephely a bozót martalékává vált. A "putri"-ból már csak pár léc van, a kút tele szeméttel, az agyaglelőhelyet benőtte az akácos.

A "putri"

A kút

A lelőhely
    A téglaégető kemence is mintha egy utolsó, félbemaradt égetésről tanúskodna:

A téglaégető, ami valószínűleg vagy 30 éve pusztul

    Némileg ugyan elszomorító látvány látni a fenti állapotokat, de úgy éreztem, hogy ezzel a túrával tartozok a mester emlékének.
    Ugyanis a szeletelt tégla gyártása során naponta érzi úgy az ember, mint ahogyan a mester mondta: " Ettől nehezebb munka szárazföldhatáron nincsen, mint a téglamunka".

                                                                 Fi József téglásmester emlékére.

2 megjegyzés:

  1. tudsz adni pontos megjelölést hol található ez a telephely?

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a fotókat! Forrásmegjelöléssel megosztottam Fí József téglásmester emlékoldalán is: https://www.facebook.com/teglasmester

    VálaszTörlés