2013. január 28., hétfő

Téglaburkolat ötletesen

    Ezúton szeretném felhívni a kedves olvasók figyelmét, hogy a különböző szeletelt tégla termékek kombinálásával, ötletes és látványos téglaburkolatokat is kialakíthatunk.

    Alap eset: a leggyakoribb burkolási mód, a kötésben eltolt hosszú szeletek alkalmazása.

Téglaburkolat, kötésben eltolt szeletekkel
    Kivitelezés szempontjából ezt a legegyszerűbb felrakni. Véleményem szerint nagyobb felületek esetén tömeghatása miatt így is impozáns látványt nyújt a téglaburkolat.
    
    Persze "ízlések, és pofonok", de úgy gondolom, hogy nagyobb felületeknél sem árt némi fantáziát vinni a látványba, de kisebb felületek, beltéri alkalmazások, különálló válaszfalak, kandallók, kerti sütők, stb. esetén szinte kötelező.

    Legegyszerűbb módja ennek a bélyeges téglaszeletek alkalmazása.

Bélyeges tégla szelete
     A bélyeges tégla szeletek alkalmazását, a rusztikus külső, és a sík belső szeletekhez is egyaránt ajánlom! Néhányat központi helyre beépítve, vagy rajongóknak akár tömegesen alkalmazva! A  lényeg, hogy a nyomat rögtön megfogja az ember tekintetét, és beindítja fantáziáját, hiszen minden egyes nyomatnak külön története van...

    Egy másik lehetőség, hogy látványosabbá tegyük téglaburkolatunkat, hogy a hagyományos kizárólag hosszú szeleteket alkalmazó rakásmódtól eltérőt választunk. Itt több különféle lehetőség is adott, például soron belül rövid-hosszú-rövid-hosszú szeletek alkalmazása, vagy soronként eltérő rakásmód, például egy sor rövid téglaszelet, egy sor hosszú téglaszelet. Illetve a fentiek kombinálása, eltolással, eltolás nélkül, vagy két hosszú szelet után egy rövid a sorban, stb..
 

Soronként váltakozó "hosszú-rövid"  belső szeletes fal

     Ez a rakásmód  külső téglaszeletek esetén még rusztikusabb hatást nyújt.

Soronként váltakozó hosszú-rövid  külső szeletes fal

    További lehetőség, hogy a felület nagy részét kitevő szeletektől eltérő díszsort alkalmazunk, vagy például íves rakással állboltíveket, vakablakokat.

      Igazán eredeti hatás elérése a cél alkalmazzunk sarok elemeket, hogy a szeletelt tégla burkolat,  a sarkoknál is valódi "bontott téglafal" hatást nyújtson!

      Ha pedig valakinek a valóban régi hatást keltő felületek tetszenek, ajánlom figyelmébe az "extra rusztikus" kialakítási módot. Ez esetben rövid, és hosszú oldali szeletek, és különböző szeletdarabok (téglamozaik),  kombinálásával, vagy kizárólag téglamozaik termékünk alkalmazásával érhető el, hogy a fal igazán antik hatású legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése